Rumelevatoren. Illustration: Glenn Clovis

Store drøm me

5 opfindelser der (endnu) aldrig er blevet til noget

Verden har set mange sjove, skøre, finurlige og mere eller mindre uundværlige opfindelser. Og så er der jo de fantastiske tingester, der ikke er blevet til noget... endnu...

Menneskets historie er fuldt af nyttige opfindelser, der har drevet civilisationer og ført til fremskridt – og indimellem til tilbageskridt.

Opfindere som Thomas Edison, James Watt, H. C. Ørsted, Alessandro Volta, Nikola Tesla og Isaac Newton ændrede verden med deres tanker og opfindelser.

Men nogle af de opfindelser, mennesket drømte om, blev aldrig realiseret. Her er en håndfuld af dem.

1. Tidsmaskinen

Mennesker har drømt om at rejse i tiden i mere end tusind år. Men selv om hovedpersoner ofte kan rejse i tid i fiktionens verden, savner vi stadig en maskine, der kan føre os tilbage i tiden i den virkelige verden.

Er der håb?
Nogle fysikere mener, at vi en dag kommer til at kunne bygge en tidsmaskine. Einstein hævdede, at det teoretisk er muligt at rejse i rumtiden gennem et ormehul. Men selvom nogle fysikere hævder, at ormehuller faktisk eksisterer, vil de være så mange lysår ude i universet, at 0det ville være svært at nå derud. Læs mere om fysikernes drøm om en tidsmaskine.

2. Tyngdekraft-ophæveren

Hvor ville det være smart at kunne skygge for tyngdekraften, så tunge ting midlertidigt bliver lette som fjer. Men de eksperimenter, der har påstået at kunne manipulere tyngdekraften lokalt, har ikke kunnet gentages med succes. Så det apparat er aldrig blevet til noget.

Er der håb?
Ifølge denne artikel i Scientific American giver det ikke mening at håbe på at kunne slukke for tyngdekraften, for den er en naturlig konsekvens af to legemers påvirkning af hinanden og fx det, der holder dig på jorden. Men der findes steder – fx kometer – hvor tyngdekraften i øjeblikke ophæves.

3. Rumelevatoren

Raketter er dyre og besværlige. Hvorfor ikke bygge en elevator, som kan bære mennesker og udstyr ud i  kredsløb om Jorden? Ideen opstod for mere end 100 år siden, men har hidtil ikke kunnet lade sig gøre. Jordens tyngdefelt er simpelthen for voldsomt. En tråd, som kan bære en elevator, der kører frem og tilbage mellem rummet og Jorden skal være uhyre stærk og tynd. Sådan en line er det endnu ikke muligt at producere og montere.

Er der håb?
Det japanske firma Obayashi har længe arbejdet med planerne for rumelevatoren og proklamerede for nylig, at de har den i drift i år 2050.

4. Guld

Alkymisterne i middelalderen forsøgte at skabe guld af mere almindelige metaller. Det lykkedes aldrig.

Er der håb?
Det er faktisk muligt at lave kunstigt guld ved at manipulere med atomer. Men det kræver, at man har en partikelaccelerator og en kernereaktor, og desværre ville produktionsprisen langt overstige markedsprisen på guld.

5. Udødelighed

Til gengæld førte alkymisternes arbejde til en bedre indsigt i kemi. De eksperimenterede også med udødelighedsdrikke. Men trods det overlevede ingen af dem til i dag.

Er der håb?
Det er vores skæbne, at vores celler ældes og dør, og trods en forbedret sygdomsbekæmpelse og en stadig stigende middellevetid, er der ikke udsigt til evigt liv. Forskerne arbejder stadig på det, og den ledende ingeniør hos Google, science fiction guruen Ray Kurtzweil, mener fx, at nanoteknologien om blot 10 år vil være så fremskreden, at mikroskopiske nanorobotter kan svømme gennem vores krop og bekæmpe sygdomme.

Vild med opfindelser?

Besøg og på Experimentarium, hvor du i Opfindelsernes Hus kan følge innovation fra ideudvikling til færdige produkter.

Flere opfindelser