Corona -Til læreren
Lad eleverne undersøge, hvad virus er for noget, hvordan Corona-virusset spreder sig og på, hvordan vores immunforsvar modvirker et virus-angreb.
Corona er en ny del af temaet Fra celle til krop i udstillingen Under huden på 1. etage. Her kan eleverne gå på opdagelse og få viden om Corona, virus, epidemier og forebyggelse på den nysgerrige og legende facon. Når nu alt fra marts 2020 har stået i Corona’ens tegn, giver det mening at udforske Corona på Experimentarium.
Den primære målgruppe for Corona aktiviteter i udstillingen Under huden er mellemtrinnet og udskolingen – ligesom resten af udstillingen.
Her kan du læse om de 5 Corona aktiviteter, I kan opleve i Under huden.
Læs også mere om videnskaben bag Corona.
Hvor langt kan et nys sprede sig? Aktiviteten illustrerer på en konkret og sanselig måde, hvor meget afstand, der skal være mellem mennesker for at undgå̊ smitte. Det understreger, at man skal tage anvisningerne om at nyse og hoste i ærmet alvorligt. Virus spredes med dråber, så afstandskravene er alvorligt ment.
Prøv gerne aktiviteten flere gange og oplev en anden, der nyser. Bevæger dråberne sig forskelligt i luften? Hvad har mon betydning for, om dråberne når vidt omkring? Hvorfor kan det være anderledes udendørs end indendørs?
Korrekt håndvask er en af nøglerne til virusbekæmpelse. Her kan du ved hjælp af et 3D kamera lære at vaske hænderne korrekt. Det er en rutine, der skal indøves i musklerne og skal ikke være noget man skal tænke over hver gang. Der gives point for veludført arbejde.
Hvad skal man gøre for at blive den hurtigste ’håndvasker’? Når man er færdig med første omgang håndvask, skal man prøve igen – dog med mindre instruktion. Til sidst prøver man helt uden instruktion.
Bliv klogere på COVID-19 og andre epidemier.
Der er fire spil:
Sæt virus i gang med at smitte med et valgfrit kontakttal. Hvor hurtigt går det galt?
Leg med årstal for store udbrud, epidemiernes smittemåder samt deres dødstal.
I er verdens sundhedsmyndighed og skal holde øje med udbrud. I får nogle redskaber til jeres rådighed – som at holde afstand til hinanden, medicin og en vaccine.
Oplev Corona patienten fra Brasilien, som var i respirator på hospitalet. Gå på opdagelse i elektronmikroskopet og se en forstørrelse af virus og zoom ind på en jordklode fyldt med baggrundsviden.
Der kan sagtens være 2-3 elever i gang sammen ved skærmen. Spillene er først og fremmest samarbejdsøvelser, kun pandemi-spillet har en stressende tids-komponent, hvor samarbejdet også er i fokus.
Styr på virus
’Styr på virus’ er en blanding af demonstrationer og forsøg. Det varer ca. 20 minutter og foregår i skolelaboratoriet L3 ved udstillingen, så vi kan holde afstand til hinanden og sikre, at vi ikke udsætter hinanden for smittefare. I demonstrationen gennemgås håndhygiejne, smittespredning og testsensitivitet. Fokus er generelt på både virus og bakterier, og emnet gøres interessant ved hjælp af en perlerække af interessante eksperimenter.
Bliv klogere på hvordan dit immunforsvar fungerer. Dit immunsystem hjælper med at bekæmpe infektioner, der opstår på grund af bakterier, virus og svampe. Og det er ekstremt effektivt – selv om du indimellem bliver syg.
Aktiviteten består af et spil, hvor spillerne styrer immunforsvaret. Der er plads til to spillere, der bliver kloge på det medfødte (simple) immunforsvar og det tillærte (avancerede) immunforsvar.
Man skal holde tungen lige i munden under spillet, for der er mange opgaver, der skal løses, når den grumme virus trænger ind i kroppen og prøver at lave cellerne om til virusfabrikker. Klarer du dig godt i spillet, kommer du igennem den alvorlige infektion. Går det skidt, ender det med, at du bliver bragt til hospitalet.
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.