Guide til PULS Torvet
I udstillingen PULS Torvet bliver hele familien aktiveret. Få sved på panden og smil på læben - og få fotos og video med hjem på e-mail.
PULS Torvet er en holdoplevelse i et humoristisk univers bestående af otte skøre rum, som alle efterligner hjemmet – såsom et bevægelseskøkken, et badeværelse, hvor der skal danses igennem og en rodeostue.
Hvert rum byder på en særlig aktivitet, og her handler det i høj grad om at have det sjovt, mens man for eksempel løber, spiller bold eller danser sig igennem udstillingen.
I skal være et hold på mellem to og fem personer for at bruge udstillingens aktiviteter. I skal registreres som et hold i Midten af PULS Torvet.
På PULS Torvet samler I på ideer til sjov bevægelse derhjemme. Derfor bliver I fotograferet ved hver aktivitet, som I prøver, og nogle steder får I optaget videoklip.
Billeder fra aktiviteterne sendes til Midten, hvor I kan vælge de bedste. I kan samle i alt 8 billeder og videoklip i jeres helt eget billedgalleri, som I kan få sendt hjem på e-mail.
I Midten kan I også teste jeres viden og svare på quiz-spørgsmål om aktiviteterne.
Hvem kommer først? Fræs afsted på cyklerne til stranden og se hvem der hurtigst kommer tilbage til hvilepuls?
Oplev hvordan muskler, puls og mælkesyre, hænger sammen. Kør hurtigt, så kroppen har brug for mere ilt, og pulsen stiger. Pulsen kan forblive høj, selv efter man står stille. Det skyldes mælkesyre, som opstår i musklerne, når de skal bruge mere ilt, end de kan få.
Er I Danmarks næste store dansetalenter? Gå glade i bad, når I skal danse i takt til instruktørens bevægelser.
Når I danser, får I god motion. Når I danser, bruger I flere forskellige muskler end på fx en løbetur, og så træner I også koordinationsevne og balance. Når man danser, frigør hjernen nogle hormoner, som hedder adrenalin og endorfiner. Det giver en følelse af lethed og lykke – så I kan danse Jer glade!
Råber jeres familie også tit af fjernsynet, når Danmark spiller håndbold? Stå sammen om at score så mange mål som muligt, når boldene skal kastes i de lysende huller.
Træn koordination i boldburet. Koordination er samarbejdet mellem synet, kroppens og især hændernes bevægelser: Øjnene ser bolden komme. Så skal hjernen finde ud af en masse på et splitsekund. Hvilken retning har bolden? Hvor langt væk er den? Hvor hurtigt bevæger den sig? Og hvornår skal hænderne lukke sammen for at holde på bolden?
Jorden er giftig! Sluk lamperne ved at svinge dig i viskestykket eller kravle på den gigantiske kagerulle. Hvor mange lamper kan I slukke på tre minutter?
Når I fx springer fra gryde til gryde, bruger I ikke kun benene. Overkrop og arme er også på arbejde. Et godt spring kræver både hurtighed, styrke og balance. Det er ikke kun i sportens verden, man skal være hurtig, stærk og have god balance. Det er balancen, som skal redde dig fra at falde, hvis du træder i et hul i fortovet eller får et uventet puf.
Er der også en i din familie, der har lige lovlig meget energi? Hvor mange madvarer kan I købe for energien, I bruger i hjulet? Klar, parat, start!
Når I får Energitromlen til at dreje rundt, kan man regne ud, hvor meget energi (målt i kilojoule eller kalorier), I har brugt til det. Energiindtag er den mængde energi, som kommer ind i kroppen, i mad og drikke. Energiforbrug er den mængde energi, som man forbrænder ved vedligeholdelse af kropsfunktioner, fysisk aktivitet og omsætning af mad. Forskellen på energiindtaget og energiforbruget bestemmer, om vi tager på eller taber os.
Vis jer som vaskeægte ninjaer, når I skal sno jer rundt om de mest kaotiske forhindringer, hvor I skal undgå gummistøvler og gymnastikposer. Kan I mon alle klare jer igennem?
I en labyrint af snore, bliver jeres bevægelighed sat på prøve. For nogle er det svært at bøje kroppen og komme under en snor – for andre at få benet højt op og komme over. God bevægelighed gør dagligdagen nemmere. Det er lettere at nå øverste hylde, at samle ting op eller at tømme opvaskemaskinen.
Hvem kan hoppe højest? Fyr jeres bedste hoppetricks af, når det gælder om at hoppe så højt, I kan.
At hoppe sådan lige op i luften kræver op til 6 gange mere energi end at gå. Så næste gang I ser nogen sjippe eller hoppe i trampolin, ved I, at det er super god træning.
Var andet hop bedre end første, er det fordi, I brugte bedre teknik. Musklerne skal samarbejde på det rigtige tidspunkt. Vil I hoppe højere, skal I træne både teknik og styrke.
Gå i kamp om stuens bedste stol, når den største stoleklæber skal vippes af. Hvem kan blive siddende i længst tid?
Forskning viser, at det er meget nemmere at holde op med at sidde så meget stille i fritiden, hvis man gør noget sammen med sin familie og venner. Faren ved at sidde stille for længe er, at der er en sammenhæng mellem stillesiddende adfærd og type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og en risiko for at dø tidligt. Så i Rodeostuen vinder alle!
Ved alle rum bliver der taget billeder, som holdet kan få adgang til i midten af udstillingen. Og bagefter kan man få sine billeder sendt hjem til sin mailadresse.
I midten af udstillingen kan man også quizze og reflektere over aktiviteterne, som alle kan efterlignes i hjemmet.
PULS Torvet er målrettet børnefamilier med børn fra 6-12 år og børn og voksne fra 10 år.
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.