Gærcellen: Til læreren
5.-9. klasse, Natur/teknologi, biologi
Emneord: Kuldioxid, nedbrydning, forbrænding, mikrobiologi, vækst, stivelse, sukker, celle, celledeling, alkohol, DNA, insulin, proteiner
Formålet med udstillingen er, at eleverne får viden og forståelse for gærens egenskaber, og dens brug gennem tiden. Samt hvordan vi i fremtiden kan anvende gær. Efter besøget i Gærcellen vil eleverne have en bedre forståelse for emneordene og deres sammenhæng med gær og gæring.
Efter 6. klasse Natur/teknologi
Kompetenceområder: Undersøgelse: Teknologi og ressource, fase 1.
Kompetenceområder: Perspektivering: Teknologi og ressource, fase 1 og 2.
Efter 9. klasse Biologi
Kompetenceområder: Undersøgelse: Celler, mikrobiologi og bioteknologi, fase 1, 2 og 3.
Kompetenceområder: Perspektivering: Celler, mikrobiologi og bioteknologi, fase 1 og 2.
Velkommen til en fascinerende mikroverden af gær. I Gærcellen kan eleverne læse om menneskets anvendelse af gær som teknologi og blive klogere på, hvordan gærceller spiller en hovedrolle i brødbagning, ølbrygning og i fremtidens brændstof. Eleverne får gennem interaktivt spil, tekster, tidslinjer og en lille film indblik i og forståelse for gærcellers grundlæggende livsbetingelser.
Før I ankommer, kan du snakke med dine elever om deres kendskab til gær. Arbejd med emneordene og introducer eleverne til gæring. Tag eleverne med i madkundskabslokalet og lav en gærdej.
Spørgsmål I kan arbejde med inden besøget:
I Gærcellen træder eleverne ind i et rum af lys og lyd fra overdimensionerede gærceller.
I Gærcellen er der et spil, hvor eleverne kan deles i to hold med to elever. Her skal eleverne passe og fodre gærceller med vand, varme og sukker, hvis man doserer rigtigt vokser kolonien hurtigt, doserer man forkert vokser kolonien langsommere. Hvem kan hurtigst få en fuldvoksen koloni?
De elever, der ikke spiller, kan fordybe sig i to sæt tekster, som er monteret på væggene eller de kan se en film, hvor de kommer helt tæt på gærens virkning i en dej.
Udstillingen giver eleverne et indblik i, hvordan gær og gærceller har indgået i vores liv i tusindvis af år, og hvilke muligheder gær kan komme til at spille i fremtiden.
Som lærer er det dit ansvar at understøtte eleverne – og gerne medvirke aktivt under besøget i Gærcellen og tage hånd om eleverne og jeres fælles fokus.
Tilbage på skolen kan I gennemgå emneordene igen. Har I fået styr på flere af dem efter besøget?
Hvilke muligheder er der for at bruge gær i fremtiden, nu hvor vi har fået kontrol over den?
Lad eleverne give bud på brug af gærceller i fremtidens ressourcebevidste samfund.
I kan diskutere, hvordan gær blandt andet kan gøre det muligt at producere kød direkte fra plantemateriale. Se fx www.impossiblefoods.com
Lad eleverne sammenligne og diskutere tre måder at fremstille kød på
Hvad taler for og imod de tre forskellige metoder? Ville i fx spise en burger, hvor kødet ikke var fra en ko? Hvilken metode bruger mest energi? – og hvorfor er det vigtigt?
Vil du vide mere om vores tilbud til skoler? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyt om skoleværksteder, booking og særlige skoletilbud. Vi sender nyhedsbrevet ud cirka en gang om måneden.
Du vil nu modtage vores nyhedsbrev målrettet skoler, næste gang vi sender ud.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.