Sport er for alle

Experimentariums Sportstest

Har du boldøje, eller får du mest bolden i øjet? Er du til jernhård træning i al slags vejr? Er du solist eller teamplayer? Tag Sportstesten og find ud af, hvilke sportsgrene, der passer godt til dig, din krop og din personlighed.

Det kan være svært at finde ud af, hvilken slags sport, du bør kaste dig over. Men med Experimentariums Sportstest bliver du både klogere på dig selv og på sportsgrenene – og du får inspiration til at finde din nye yndlingssport.

Sportstesten er lavet i samarbejde med Team Danmarks eksperter.

Din sport passer til dig

Har du altid spillet fodbold, men syntes, at der manglede noget? Har du egentlig altid haft svært ved at ramme fjerbolden i badminton? Har du godt styr på finmotorikken – men er du til gengæld ikke vild med at blive forpustet?

Det kan være svært at vælge den sportsgren, der passer til dig, men hjælpen er her: Gennem 24 spørgsmål giver vi dig gode råd til at finde den type sportsgren, som passer lige netop til dig – baseret på din mentalitet, din krop og på, hvordan du synes, at det er sjovest at bruge den.

Testen giver dig ikke et definitivt svar på, hvilken sport du skal dyrke, men ud fra dine svar, anbefaler vi dig en gruppe af sportsgrene, som du kan overveje at prøve af.

Din profil forklarer også, hvad der kendetegner lige præcis denne gruppe sportsgrene, så Sportstesten gør dig altså både klogere på dig selv og på sporten.

Om testen

Testen er lavet med rådgivning fra eksperter fra Team Danmark, som til daglig arbejder med at gøre landets bedste sportsudøvere endnu bedre.

Sportstesten handler ikke bare om at finde den sportsgren, som du måske kan blive bedst til – det gælder i lige så høj grad om at finde ud af, hvad du synes er sjovest – og dermed hvad du vil være mest motiveret for at komme ud og gå i gang med.

Hos Team Danmark skelner man mellem fem kategorier af idrætsgrene:

  • Sprint/power-sport med en varighed på under et minut, eksempelvis 100 eller 200 meter løb eller 50 eller 100 meter svømning.
  • Intens udholdenhedssport – med en varighed på et til ti minutter, for eksempel 800 og 1500 meter løb, 4000 meter forfølgelsesløb på cykel eller 2000 meter roning.
  • Udholdenhedssport – alt over 10 minutter. Fx løb fra 5000 meter op til maratondistancen eller 1500 meter svømning.
  • Intervalsport – hvor man arbejder intensivt i kortere perioder, afbrudt af pauser, og hvor der typisk vil være en større grad af teknik og taktik. Det kan fx være fodbold, håndbold og andre boldspil, eller ketsjersport som badminton og tennis.
  • Præcisionssport – hvor man er mindre afhængig af fysiske evner i form af iltoptagelse og muskelstyrke, men i højere grad øje-hånd koordination, finmotorik og evnen til at holde nerverne i ro.

Fra hobby til elite

Hvis du vil være eliteudøver, skal du under alle omstændigheder træne rigtigt mange timer, uanset hvilken sportsgren, du vælger.

Men i nogle sportsgrene er der nogle fysiske karakteristika, fx højt iltoptag, som man skal besidde, hvis man vil være blandt de allerbedste.

I andre sportsgrene som fodbold og håndbold, kan man bedre kompensere med fx overlegen teknik eller rumforståelse, fortæller Peter Møller Christensen, fysiolog hos Team Danmark.

– For mange af elitesportsudøverne er deres vigtigste evne, at de bliver ved, når de fleste andre giver op. De træner hårdt uden at tænke på, om det gør ondt, fordi de vil opnå succes, siger sportspsykolog hos Team Danmark Anders Bendixen.

Den største glæde

For de fleste af os gælder det bare om at finde frem til den sportsgren, vi får mest glæde af at dyrke – og hvor der dermed også er størst sandsynlighed for, at vi bliver ved med at synes, at det er sjovt at være med.

Men ofte er der en sammenhæng mellem, at vi har nemt ved at blive gode til den pågældende sportsgren, og at vi synes, at sportsgrenen er spændende og værd at bruge tid på.

Tag Sportstesten, svar ærligt på spørgsmålene, bliv klogere på dig selv og få ny inspiration til dit idrætsliv.

Test jeres kræfter, hurtighed og reaktionshastighed og bliv inspireret af de danske olympiske og paralympiske atleter.
Kom på banen!